Inloggen
Klusmandje
   Gratis verzending vanaf € 60,-*              Vandaag verzonden indien op voorraad én voor 22:45 besteld              Same Day Delivery indien voor 11:00 besteld

Dit moet je weten over het verticuteren van jouw gazon

Dit moet je weten over het verticuteren van jouw gazon
Geplaatst op 12-3-2024 door Webshop ToolMax

Wat is verticuteren?

Verticuteren is een essentiële stap in het onderhoud van je tuin die veel mensen over het hoofd zien. Het is een methode die je gazon belucht en helpt om mos, grasvilt en onkruid te verwijderen. Dat gebeurt door messen die kleine groeven in de grond snijden. Maar wat betekent dit precies en waarom is het zo belangrijk?

Door je gazon te verticuteren, geef je het de kans om te ademen. Gras heeft lucht nodig om te groeien en door het verticuteren wordt de bodem belucht. Ook vanwege de verwijdering van het mos, grasvilt en onkruid is het gemakkelijker voor water en voedingsstoffen om de grond te bereiken. Dit stimuleert de groei van je gazon en maakt het sterker en gezonder.


Hoe verticuteer ik mijn gazon?

Voordat je begint heb je natuurlijk een verticuteermachine of verticuteerhark nodig. Voor een wat groter gazon is een verticuteermachine erg handig. Voor een kleiner gazon is het voldoende om een verticuteerhark te gebruiken zoals de Fiskars Quikfit. We snappen dat verticuteren de eerste keer best spannend kan zijn. Daarom maken we het eenvoudig voor je door dit stappenplan te volgen:

 1. Begin met je gazon kort te maaien, zo'n 3-5 centimeter hoog. Dit maakt het verticuteren een stuk gemakkelijker.
 2. Stel de hoogte van de verticuteermachine zo in dat hij net de bodem aanraakt. Gebruik je een verticuteerhark? Zorg er dan voor dat je niet dieper dan 1 centimeter snijdt. Te diep snijden kan je gazon beschadigen.
 3. Start in één hoek van je gazon en werk in rechte lijnen naar de andere kant toe. Doe dit niet te snel, maar met beleid. Maak je geen zorgen; het gazon kan er kaal en levenloos uitzien, dit is normaal.
 4. Nog niet tevreden met het resultaat? Verticuteer in de tegengestelde richting van of haaks op de originele banen.
 5. Verwijder het aangeharkte organische materiaal van het gazon. Dit voorkomt verstikking van het gras en laat het goed luchten.
 6. Zaai het gazon door met speciale herstelgrasmengsels. Dit gras ontkiemt al na een paar weken voor een mooie, dichte graszode. Een dichte graszode betekent ook dat het een hogere betredingstolerantie heeft.
 7. Bemest en bekalk om de pH-waarde (zuurgraad) van de bodem op peil te krijgen. Gazonmest bevat belangrijke voedingsstoffen waardoor het gras nog gezonder en groener wordt.
 8. Bewater het gazon zodat het kan beginnen aan het herstel ervan. Zorg voor een juiste hoeveelheid. Te veel water kan leiden tot wortelrot. Te weinig water kan leiden tot een dor en ongezond gazon. Houd dit gedurende de eerste week goed in de gaten.


Wanneer en hoe vaak moet ik verticuteren?

Het beste is om te verticuteren in het voorjaar of najaar, wanneer de bodemtemperatuur minimaal 10 graden Celsius is. Hierdoor herstelt je gazon sneller na de behandeling.

De frequentie van verticuteren hangt af van de staat van je gazon. Zit er geen viltlaag en groeit het gras goed, dan is het niet vereist om jouw gazon te verticuteren. Als je veel mos en grasvilt hebt, is het raadzaam om minstens één keer per jaar te verticuteren. Als je gazon in goede staat is, kan het voldoende zijn om elke twee jaar te verticuteren.

Heb je een nieuw gazon? Wacht dan even met verticuteren. Het jonge gras heeft tijd nodig om te groeien en sterk te worden. We raden aan om te wachten tot je gazon minstens een jaar oud is voordat je begint met verticuteren.


Tips voor het verticuteren van jouw gazon

 • Begin eerst met een klein stukje van het gazon te verticuteren. Dan weet je zeker dat je de juiste maaihoogte hebt ingesteld. Verticuteer je te diep, dan is er kans dat je de wortels van het gras beschadigt.
 • Bekijk of het de komende dagen gaat regenen. Houd in de gaten dat het gazon niet te vochtig wordt om wortelrot te voorkomen.
 • Verticuteer niet wanneer het gras nog nat is. Grasklitten kunnen in je verticuteermachine terechtkomen, waardoor deze vast kan lopen en kapot gaan.
 • Wacht met grasmaaien een week nadat je het gazon geverticuteerd hebt. In de eerste week is het gras nog erg kwetsbaar en heeft het tijd nodig om te herstellen.


Al met al kan je concluderen dat verticuteren een wereld van verschil kan maken voor jouw gazon. Het is een cruciale behandeling van je gazon om het gras mooi, gezond en groen te houden. Mochten er na aanleiding van deze ToolBlog nog enige vragen zijn, neem gerust contact op met onze klantenservice.

Klusmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen