Inloggen
Klusmandje
   Gratis verzending vanaf € 60,-*              Vandaag verzonden indien op voorraad én voor 22:45 besteld              Same Day Delivery indien voor 11:00 besteld

Hoe kies je de juiste afkortzaag?

Hoe kies je de juiste afkortzaag?
Door Webshop ToolMax

De afkortzaag is de ideale machine om snel en nauwkeurig balken en planken te zagen. Daarnaast hebben afkortzagen ook de mogelijkheid om in verstek te zagen. Vaak zowel verticaal als horizontaal. Dit maakt de afkortzaag perfect voor het zagen van balken voor een aanbouwproject of voor de kleine klusjes zoals plinten in verstek zagen. De keuze in afkortzagen is enorm, waardoor het lastig is te kiezen voor de machine die het best bij uw werkzaamheden past. Om u te helpen bij deze zoektocht hebben wij de belangrijkste punten van een afkortzaag op een rijtje gezet: Dit zijn de 6 punten waar u op moet letten bij de aanschaf van een afkortzaag.

1. De diameter van het zaagblad

De diameter van het zaagblad bepaalt de maximale zaaghoogte. Hoe groter het blad, des te groter het te zagen materiaal kan zijn. Voor normale zaagsneden in een hoek van 90° kunt u uitgaan van de volgende maten:

  • Zaagblad Ø 216mm: dikte tussen de 65mm en 70mm
  • Zaagblad Ø 254mm: dikte tussen de 85mm en 95mm
  • Zaagblad Ø 305mm: dikte tussen de 100mm en 120mm 

Bij het zagen in een andere hoek moet u wel rekening houden met het feit dat de zaaghoogte minder is doordat de zaag dan scheef staat.

2. De motor

Dat een afkortzaag een goede motor heeft is logisch. De zaag moet immers door massieve balken kunnen komen. Toch is er wel een degelijk verschil in vermogen. Zo heb je afkortzagen met een vermogen van 1200W tot wel 2000W. Professionele machines hebben vaak een krachtigere motor. Hier wordt al rekening gehouden met het dagelijks gebruik en zwaardere werkzaamheden. Voor privé gebruik is een machine van rond de 1400W ruim voldoende.

3. Verstekmogelijkheden

De meeste afkortzagen hebben 2 verstekfuncties. Bij de eerste optie wordt het materiaal horizontaal gedraaid ten opzichte van het tafeloppervlak. Deze manier wordt relatief minder gebruikt.

De andere manier (verstekfunctie 2) kantelt u het zaagblad in een bepaalde hoek. Waar u normaal een rechte snede maakt van 90°, kan hier een schuine rand gezaagd worden. Oudere machines kunnen vaak tot ongeveer 45° kantelen en nieuwere, professionele machines tot wel 60°. Als u wel een snede wilt maken met een scherpere of juist minder scherpe hoek, dan kunt u ook het te zagen materiaal omdraaien om de gewenste hoek te krijgen.

verstekzaag functies mogelijkheden

4. Telescopisch

De meeste afkortzagen van tegenwoordig zijn allemaal telescopisch, wat inhoudt dat je de zaag naar je toe kan trekken voordat je het zaagblad naar beneden laat zakken. Dit opent veel mogelijkheden omdat het hierdoor mogelijk is om veel bredere planken en/of balken te zagen. Deze optie verschilt behoorlijk per merk en model. Kijk daarom goed naar deze eigenschap bij de aanschaf.

Daarnaast is het ook handig om te weten hoeveel ruimte u achter en om de zaag heen over heeft. De pennen van het telescopische systeem kunnen behoorlijk uit steken, waardoor de machine wellicht niet op uw werkbank past.

5. Laser of schaduwlijn

Een laser of schaduwlijn is optioneel, maar kan wel erg handig zijn. De laser geeft namelijk precies aan waar het zaagblad neerkomt op het te zagen materiaal. Zeker in situaties waarin u veel moet zagen kan dit enorm tijdbesparend zijn. Natuurlijk kunt u dit ook altijd checken door simpelweg het zaagblad op het materiaal te laten zakken terwijl de zaag uitstaat.

6. Het onderstel

Het onderstel is een veelgevraagde accessoire bij een afkortzaag. Een onderstel brengt het gemak van werken op hoogte. Tussen onderstellen is ook weer de nodige variatie. Sommige zijn verstelbaar van hoogte, anderen zijn extra lang of hebben wielen. Er zijn onderstellen met rollen, waardoor je balken gemakkelijk kunt doorschuiven, maar ook onderstellen met vaste steunen, zodat je steeds dezelfde maat kan zagen. Kortom, voor elke situatie is een onderstel beschikbaar.

7. Afkortzagen van topmerken bij ToolMax

Bij ToolMax vind je afkortzagen van de beste merken zoals DEWALT, Metabo, Makita, Bosch, Festool en Einhell. Deze merken staan bekend om hun kwaliteit en duurzaamheid.

Wij hopen dat u met deze 7 punten goed weet wat de verschillen zijn in afkortzagen en dat u nu de juiste keuze kunt maken voor uw klus!

Neem ook eens een kijkje bij ons volledige assortiment aan afkortzagen en accessoires.

Klusmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen