Inloggen
Klusmandje
   Gratis verzending vanaf € 60,-*              Vandaag verzonden indien op voorraad én voor 22:45 besteld              Same Day Delivery indien voor 11:00 besteld

Veilig werken op een steiger: tips en tricks voor een veilige werkplek

Veilig werken op een steiger: tips en tricks voor een veilige werkplek
Door Webshop ToolMax

Waarom is veiligheid op een steiger zo belangrijk?

Werken op een steiger kan gevaarlijk zijn als je niet weet wat je doet. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan grote gevolgen hebben voor jou en je collega's. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je veilig werkt op een steiger en welke maatregelen je kunt nemen om ongelukken te voorkomen. In deze blog geven we je praktische tips en tricks om veilig te werken op een steiger en inspireren we je om altijd alert te zijn op mogelijke gevaren.

1. Zorg voor een goede basis: de juiste steiger kiezen

Veilig werken op een steiger begint bij het kiezen van de juiste steiger voor de klus. Er zijn verschillende soorten steigers, zoals rolsteigers, gevelsteigers en systeemsteigers. Elke steiger heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen. Zorg ervoor dat je de juiste steiger kiest voor jouw werkzaamheden en dat deze voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.

2. Bouw de steiger op volgens de instructies

Een steiger moet stevig en stabiel zijn om veilig op te kunnen werken. Daarom is het belangrijk om de steiger op te bouwen volgens de instructies van de fabrikant. Lees de handleiding goed door en zorg ervoor dat je alle onderdelen op de juiste manier monteert. Controleer ook of alle onderdelen in goede staat zijn en vervang beschadigde of versleten onderdelen indien nodig.

3. Gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Als je op een steiger werkt, moet je altijd de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Denk hierbij aan een veiligheidshelm, veiligheidsschoenen en een harnasgordel met vanglijn als je op grote hoogte werkt. Deze PBM's beschermen je tegen mogelijke gevaren en verkleinen de kans op ernstig letsel bij een ongeluk.

4. Zorg voor een veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving is essentieel voor het voorkomen van ongelukken op een steiger. Zorg ervoor dat de steiger op een vlakke en stabiele ondergrond staat en dat er voldoende ruimte is om te werken. Houd de steiger en de omgeving rondom de steiger opgeruimd en vrij van obstakels. Dit voorkomt struikelgevaar en zorgt ervoor dat je altijd goed zicht hebt op je werkzaamheden.

5. Wees alert op weersomstandigheden

Weersomstandigheden kunnen een grote invloed hebben op de veiligheid van werken op een steiger. Bij harde wind, regen of ijzel kan het gevaarlijk zijn om op een steiger te werken. Houd daarom altijd de weersvoorspellingen in de gaten en pas je werkzaamheden aan op de omstandigheden. Als het te gevaarlijk is om te werken, stel je werkzaamheden dan uit tot het weer veilig is.

6. Werk met een buddy-systeem

Werken op een steiger kan gevaarlijk zijn, zeker als je alleen bent. Daarom is het verstandig om altijd met een buddy te werken. Zo kun je elkaar in de gaten houden en elkaar helpen als er iets misgaat. Bovendien is het gezelliger om samen te werken en kun je elkaar motiveren om veilig te werken.

7. Wees altijd alert op gevaren

Veilig werken op een steiger betekent dat je altijd alert moet zijn op mogelijke gevaren. Let goed op je omgeving en wees je bewust van de risico's die je loopt. Zorg ervoor dat je altijd weet waar je collega's zijn en houd rekening met hun veiligheid. Als je een gevaarlijke situatie ziet, meld dit dan direct bij je leidinggevende of de verantwoordelijke persoon op de bouwplaats.

8. Volg trainingen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Veilig werken op een steiger is iets wat je moet blijven oefenen en bijhouden. Volg daarom regelmatig trainingen en cursussen om je kennis en vaardigheden op peil te houden. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en kun je deze toepassen in je dagelijkse werkzaamheden.

9. Communiceer duidelijk met je collega's

Goede communicatie is essentieel voor een veilige werkplek. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert met je collega's over wat je gaat doen en wat je van hen verwacht. Gebruik indien nodig communicatiemiddelen zoals portofoons om altijd in contact te blijven met je team. Zo voorkom je misverstanden en ongelukken op de steiger.

10. Durf nee te zeggen als het niet veilig is

Soms kan het voorkomen dat je gevraagd wordt om iets te doen wat niet veilig is. Durf in dat geval nee te zeggen en geef aan waarom je het niet veilig vindt. Samen met je leidinggevende of collega's kun je dan op zoek gaan naar een veiligere manier om de werkzaamheden uit te voeren. Zo zorg je ervoor dat je altijd veilig werkt op een steiger en dat je gezond en wel weer thuiskomt na een dag werken.

Veilig werken op een steiger is van groot belang voor jou en je collega's. Met deze tips en tricks kun je een veilige werkplek creëren en ongelukken voorkomen. Blijf altijd alert op mogelijke gevaren en zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid. Zo kun je elke dag met een gerust hart aan de slag op een steiger en zorg je ervoor dat iedereen veilig en gezond blijft.

Klusmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen