Inloggen
Klusmandje
   Gratis verzending vanaf € 60,-*              Vandaag verzonden indien op voorraad én voor 22:45 besteld              Same Day Delivery indien voor 11:00 besteld

Hoe kies je de juiste grasmaaier?

Hoe kies je de juiste grasmaaier?
Door Webshop ToolMax

De keuze in grasmaaiers is enorm en wordt elke lente groter. Veel mensen hebben daarom moeite met het kiezen van de juiste grasmaaier. In deze blog geven wij daarom een aantal tips om u te helpen bij het kiezen van de juiste grasmaaier.

Bij elke grasmaaier die u tegen komt kunt u de volgende 6 vragen stellen om een duidelijk beeld te krijgen van de capaciteit en kwaliteit van de maaier.

1. Hoe breed is de grasmaaier?

Een brede grasmaaier maait meer tegelijk, maar is minder wendbaar. Heeft u een onregelmatig gevormd gazon, dan bent u beter af met een iets smaller model.

2. Heeft de grasmaaier een (optionele) opvangbak?

Met een opvangbak hoeft u niet te harken, maar wel sjouwen met een volle bak gemaaid gras.

3. Maait de grasmaaier iets buiten de wielen?

Dan blijven er geen randjes staan als je langs muurtjes, palen of meubilair maait. Zeer handig wanneer u bijvoorbeeld een grasveld direct naast het huis heeft.

4. Kan de grasmaaier mulchen?

Mulchen is het versnipperen van gras. De snippers kun je dan laten liggen als voedingsstof voor het gazon. Bovendien scheelt dat per maaibeurt heel veel tijd omdat u het gemaaide gras niet hoeft op te ruimen.

5. Is de grasmaaier voorzien van een aansluiting voor een tuinslang?

Als er een aansluiting op de maaier zit voor een tuinslang is de grasmaaier eenvoudig schoon te spoelen. Schoonmaken is (vooral na het mulchen) wel nodig. Vochtig gras wordt namelijk snel een groene smurrie die in het maaidek blijft plakken, waardoor de maaicapaciteit verminderd.

6. Hoe sterk is de grasmaaier?

De kracht van een maaier is natuurlijk een belangrijk punt. Over het algemeen geldt; hoe sterker de motor, des te gemakkelijker de machine door (te) hoog gras kan komen. Maait u uw gras met regelmaat en altijd op tijd? Dan is een krachtige motor minder belangrijk. De kracht van de motor is te lezen aan de hoeveelheid Watt, cc of volt.

Specifiek voor benzine maaiers zijn er nog wat extra aandachtspunten (7 – 11).

7. Is de grasmaaier zelftrekkend of moet je hem duwen?

Kies voor een zelftrekkende maaier als u een groter gazon heeft, of als er hellingen in uw gazon zitten. Dit is namelijk veel lichter werken.

8. Is de snelheid van een zelftrekkende benzinemaaier variabel in te stellen?

Dit is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld onregelmatig gevormde of kwetsbare plantenperken hebt. Daar rij je immers liever wat rustiger langs.

9. Welke brandstof verbruikt de maaier?

Niet elke grasmaaier is geschikt voor E10 benzine.

10. Hoe groot is de benzine tank?

Een grote tank hoef je minder vaak te vullen, maar maakt de machine ook zwaarder.

11. Hoe start de maaier?

Is dit met een trekkoord? Of zit er zo'n gemakkelijke elektrische starter op?

De Maaibreedte

De maaibreedte van de grasmaaier die u nodig heeft is afhankelijk van de grootte van uw gazon. In deze tabel is eenvoudig af te lezen welke maaibreedte u nodig heeft.

t/m 250 m²  maaibreedte tussen 33 en 37 cm
van 250 en 1.000 m² maaibreedte tussen 38 en 49 cm
van 1.000 en 1.500 m² maaibreedte tussen 50 en 55 cm
groter dan 1.500 m² maaibreedte groter dan 55 cm.


Handgrasmaaier? Elektrisch? Accumaaier? Benzinemaaier? Of toch een robotmaaier?

Een handgrasmaaier is ideaal voor het kleine gazon. Je pakt hem en kunt direct aan de slag. Een andere benaming voor een handgrasmaaier is ook wel kooimesmaaier.

Een elektrische grasmaaier is sterker dan een handgrasmaaier. u kunt er makkelijk wat hoger gras mee maaien en iets sneller een grotere oppervlakte mee doen. Ze zijn veel gunstiger geprijsd dan accu grasmaaiers. Maar u moet wel altijd binnen het bereik van een stopcontact blijven en zit met het verlengsnoer wat in- en uit gerold moet worden, wat achter planten kan blijven haken, en waar je steeds op moet letten opdat je er niet overheen maait.

Bij toolmax is deze categorie opgesplitst in maaiers met een maaibreedte tot en met 34 cm en grasmaaiers met een breedte groter dan 36 cm.

Een accu grasmaaier geeft veel meer vrijheid. Geen gedoe met verlengsnoeren. Maar de accu's maken deze maaiers dan wel weer prijzig. Let bij de aanschaf op de sterkte van de accu, de gebruiksduur en hoe snel deze weer opgeladen is. Met een extra accu, of een sterkere accu kunt u het maximaal te maaien oppervlakte trouwens ook gemakkelijk vergroten.

Een benzine grasmaaier heeft als grote voordeel dat u er snel en gemakkelijk grote oppervlaktes mee kunt maaien. Ze zijn erg sterk, vaak zelfrijdend en geven alle vrijheid (tot je tank leeg is). Nadelen: ze zijn prijziger en u moet altijd zorgen brandstof in voorraad te hebben. Daarnaast hebben ze regelmatig onderhoud nodig, zoals smeren, oliepeil en bougie controleren, luchtfilter schoonhouden, etc. Ook kunnen de benzinegeur en het geluid tijdens het maaien tot een last zijn.

Een robotmaaier is prijzig, maar na het installeren en instellen heeft u er vrijwel geen omkijken meer naar. De robotmaaier zorgt er zelf voor dat het gras met de juiste regelmaat wordt gemaaid. Daardoor kun u uw vrije tijd aan andere dingen besteden. Let bij de aanschaf van een robotmaaier wel op het maximale bereik en de hoeveelheid grensdraad er bijgeleverd wordt.

Meer specifieker koopadvies?

Wilt u specifiek weten welke modellen grasmaaier voor u geschikt zijn? Neem dan eens een kijkje op bijvoorbeeld de site www.grasmaaier-kiezen.nl. Of neemt contact op met onze klantenservice via [email protected]

Zelf rondkijken? Bekijk onze grote selectie grasmaaiers.

Klusmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen