Inloggen
Klusmandje
   Gratis verzending vanaf € 60,-*              Vandaag verzonden indien op voorraad én voor 22:45 besteld              Same Day Delivery indien voor 11:00 besteld

Hoe stel je een bovenfrees in?

Hoe stel je een bovenfrees in?
Door Webshop ToolMax

De bovenfrees, handig wanneer je nauwkeurig een sponning wilt maken. Maar hoe stel je de frees nou goed in? We willen natuurlijk voorkomen dat jouw project mislukt door het verkeerd gebruiken van een bovenfrees. Mocht je van plan zijn om een diepe sponningen te maken raden wij aan om het in twee fases te doen. Je frezen gaan zo langer mee en je resultaat zal er ook op vooruit gaan. Ook is het handig om lijmklemmen te gebruiken; hiermee zet je je werk vast zodat het niet kan verschuiven.

1. Voorbereiding

Plaats de frees die je gaat gebruiken zo ver mogelijk in de freesmachine of accu freesmachine en draai de frees zo stevig mogelijk vast. De bovenzijde van het werkstuk is het referentiepunt. Deze moet nul zijn. Daarom is het handig om de bovenfrees op een vlakke ondergrond te zetten, ontgrendel de machine en beweeg de frees voorzichtig naar beneden totdat deze de ondergrond raakt.

Op de freesmachine zit een drie-fase aanslagblok. Om de machine te laten ‘weten’ wat het nulpunt is, moet je de laagst ingestelde stelbout van het drie-fase aanslagblok onder de zogenaamde aanslagstang zetten. Wanneer je nu de aanslagstang ontgrendelt zal deze op de stelbout vallen. Draai indien nodig de aanslagstang totdat deze de instelmoer goed raakt. Verschuif vervolgens de diepteaanwijzer naar beneden tot het nulpunt. De bovenfrees staat nu op nul ingesteld.

2. Frezen

Stel je wilt een sponning van 15mm diep frezen. Druk de instelmoer in en beweeg de aanslagstang naar boven tot de diepteaanwijzer op 15mm staat. Draai de instelmoer vast en maak nu een proefsponning. Meet vervolgens deze sponning met een gekalibreerd meetinstrument. Je kunt de aanslagtang op een tiende nauwkeurig instellen, mocht hij afwijken van diepte. Draai de fijnafstelling tot deze op nul staat en draai nu aan de aanslagstang linksom om de frees dieper te plaatsen of rechtsom om de frees minder diep te plaatsen. Zo kun je de afwijking herstellen en een zeer nauwkeurige sponning frezen.

Wij hebben een hoop soorten frees accessoires in ons assortiment. Dit allemaal van betrouwbare merken. Denk hier bijvoorbeeld aan Bosch, Fein en Makita.

Klusmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen