Inloggen
Klusmandje
   Gratis verzending vanaf € 60,-*              Vandaag verzonden indien op voorraad én voor 22:45 besteld              Same Day Delivery indien voor 11:00 besteld

Welke tacker voor welke klus?

Welke tacker voor welke klus?
Door Webshop ToolMax

Tackers, ze zijn er in vele varianten, maar welke heb ik nu precies nodig? In deze blog leggen wij uit welke varianten er zijn en wat de voor- en nadelen zijn en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan. Wat is een tacker? In principe is een tacker een soort nietmachine, maar dan krachtiger. en hebben beide als doel: (verschillende) materialen aan elkaar bevestigen. Bij een tacker gaan de nieten of brads volledig het materiaal in. Het is daarom belangrijk dat u weet hoe lang de nieten/brads moeten zijn, zodat ze ver genoeg het materiaal in gaan, maar er aan de andere kant niet uitkomen. Tackers zijn onder te verdelen in vier soorten: pneumatische tackers (op luchtdruk), elektrische tackers, accu tackers en handtackers. Om te weten welke tacker u nodig bent moet u weten of u een contructietacker of een afwerktacker nodig bent.

Constructietacker of afwerktacker

Constructietackers zijn geschikt om (hout)constructies te maken die zeer stevig dienen te zijn. U kunt hierbij denken aan gevelbekleding, houtskeletbouw, (onder)vloeren en pallets bijvoorbeeld. Deze tackers maken gebruik van spijkers met een grotere diameter dan afwerktackers. Ook zijn ze voorzien van een platte kop om een stevigere verbinding te maken. Het grote voordeel van het werken met constructietackers is de snelheid van werken ten opzichte van het werken met een schroefmachine of het spijkeren met de hand.

Afwerktackers zijn bedoeld voor lichtere klussen en verbindingen die minder constructieve waarde hoeven te hebben. Afwerktackers worden vaak gebruikt bij klussen waar het resultaat aan het eind zichtbaar is en dus er netjes uit moeten komen te zien. Bijvoorbeeld het bevestigen van deurlijsten, plinten en lambriseringen of het op zijn plaats houden van te verlijmen delen. De spijkers die men in deze machines gebruikt noemt men ook wel brads. Dit zijn dunne nagels met een zeer kleine kop die verzonken in het hout worden aangebracht. Dit heeft als voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een schroef dat er minimaal geplamuurd hoeft te worden. Iets wat natuurlijk bij afwerkingstoepassingen heel erg van pas komt. De verbinding is daarentegen wel een stuk minder sterk.

Pneumatische tacker

Tackers op luchtdruk zijn het krachtigst en uiterst geschikt om nieten of spijkers in dik materiaal te bevestigen. De nieten zullen door de hoge (aanpasbare) luchtdruk vooruit geschoten worden met één druk op de knop. Een voordeel van de pneumatische tacker is dat u erg nauwkeurig te werk kunt gaan. Een pneumatische tacker heeft echter wel wat onderhoud nodig in de vorm van olie, maar wanneer u dit goed bijhoudt wordt de levensduur van de tacker behoorlijk verlengd. Het grote nadeel van pneumatische tackers is dat ze alleen in combinatie met een compressor werken. Zeker voor mensen die veel op steigers en/of daken werken, of andere plaatsen waar het lastig is een compressor met luchtslang mee te nemen, is het praktischer een accu tacker te overwegen. Het voordeel van deze tackers is wel dat ze zeker in vergelijking met accu tackers zeer compact zijn en dus comfortabeler zijn om mee te werken.

Elektrische tacker

Vergelijkbaar met pneumatische tackers zijn die op elektriciteit. Doordat de slagkracht instelbaar is zijn zowel dik als dun materiaal geen probleem voor elektrische tackers, ook handig als je geen schade wil veroorzaken op zachte materialen. Elektrische tackers zijn vaak wat lichter en hebben minder accessoires waardoor ze veel bewegingsvrijheid bieden. Het nadeel van elektrische tackers is dat ze altijd stroom nodig hebben., wat niet altijd voor handen is op de bouwplaats.

Accu tacker

Accu tackers zijn de laaste jaren sterk in opkomst. Het grote voordeel is natuurlijk de veel grotere bewegingsvrijheid ten opzichte van bijvoorbeeld de pneumatische tackers of elektrische tackers. Als u een tacker kiest van een merk waarvan u al accu’s hebt kunt u die natuurlijk gebruiken, wat weer scheelt in de aankoop. Accu tackers zijn ook zeer onderhoudsarm. Het nadeel is wel dat deze machines groter en zwaarder zijn dan bijvoorbeeld een pneumatische tacker.

Handtacker

Het voordeel ten opzichte van pneumatische en elektrische tackers is dat handtackers niet afhankelijk zijn van elektriciteit of luchtdruk. Een nadeel van handtackers kan zijn dat er kleinere nagels in passen; zwaardere klussen zult u er niet mee kunnen klaren.

Brads, spijkers en nieten

Hoe weet u welke grootte brads, nieten of spijkers er in uw tacker passen? Ga altijd eerst na hoe groot de spijkers moeten zijn voor uw klus. Er zijn namelijk verschillende groottes te gebruiken op één tacker. Welke voor u het meest geschikt is kunt u zien aan de dikte en lengte van de nagels. Vaak wordt het als volgt weergegeven: 1,25x30mm. De 1,25 staat voor de draaddikte van de nagel en 30mm wil zeggen dat de nagel in dit geval 30 millimeter lang is. Check hierbij of ze in het magazijn passen. Bij sommige is het nodig om een magazijn te verwisselen, terwijl andere een universeel magazijn hebben. Ook kan het voorkomen dat het magazijn van de tacker onder een hoek geplaatst is, bijvoorbeeld 20 graden. De strips met brads of spijkers dienen dan ook dezelfde hoek te hebben. Verder is het belangrijk om de niet of nagel qua materiaal en of afwerking af te stemmen op de klus. Voor buitentoepassingen is het vaak beter om RVS te gebruiken bijvoorbeeld.

Klusmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen