Bing

Veel gestelde vragen

FAQ (Frequently asked questions)
(Q= Question A=Answer)

Boormachine/boorhamer

Q: Wat is het verschil tussen een klopboormachine en boorhamer?

A: Een klopboormachine wordt gebruikt om gaten te boren in baksteen en/of metselsteen. Om gaten te boren in beton is een boorhamer nodig. Deze maakt gebruik van pneumatische slagkracht om het beton kapot te hameren, om er zo een gat in te kunnen boren.

Q:Wat is het verschil tussen SDS-Plus en SDS Max?

A: Er zijn verschillende soorten boorhamers, met verschillende gereedschapsopnames te krijgen.De lichtere machines (< 5 J) gebruiken SDS-Plus aansluiting. Deze kunnen gaten boren tot ongeveer 32mm en zijn geschikt (indien een combihamer) voor licht breekwerk in metselwerk. De zwaardere machines (> 5 J) gebruiken vaak SDS-Max. Deze zijn geschikt om grotere gaten in beton te boren, en om zwaar breekwerk (bijv in beton) te verrichten.

Q: Waarvoor dient een draaistop bij boorhamers?

A: De zogenaamde combihamers beschikken over een draaistop. Hiermee kan het draaimechanisme uit worden gezet. Daardoor blijft alleen het slagmechanisme nog werken. In deze boorhamers kan een puntbeitel of een platte bijtel met SDS-plus aansluiting worden geplaatst. Het is dan mogelijk de machine als een breekhamer te gebruiken. Dit is echter alleen aan te bevelen voor licht breekwerk, zoals het slopen van een metselmuurtje of het verwijderen van wand of vloertegels.

Q: Kan ik ook gewone boortjes gebruiken in combinatie met een boorhamer?

A: In een SDS boorkop passen alleen special SDS boren. Er zijn echter machines waar een 2e boorkop bijgeleverd wordt, dit is dan een gewone snelspan boorhouder, deze 2 boorkoppen zijn dus verwisselbaar. Een andere mogelijkheid is om een boorhouder m.b.v een adapter op de SDS aansluiting aan te sluiten. Ook deze wordt soms standaard met de machine meegeleverd.

Q: Wat houdt het aantal Joule (J) in bij boorhamers?

A: Het aantal Joule bepaalt de slagkracht van de machine. Voor het normale boorwerk in Beton 5mm-20/22mm is een machine van rond de 2.2J voldoende. Voor grotere gaten van ongeveer 22-30mm is 3J of meer aan te bevelen.

Accuboormachine

Q: Wat zegt het aantal Ampère uur (Ah) bij een accu?

A: De capaciteit van een accu wordt aangegeven in ampère-uren (Ah). Hoe hoger, hoe meer gaten je boort zonder opladen. Met een volle accu van 1.3Ah boor je bijvoorbeeld 200 gaten en met een 2Ah accu 300 gaten voordat de accu leeg is

Q: Wat zegt het maximale aandraaimoment (Nm) bij een accuboormachine?

A: De maximale koppel of maximaal aandraaimoment van een accuboormachine bepaalt de kracht van de machine Accuboormachines met een hoog koppel (50Nm) kunnen makkelijker langere schroeven en in een bepaalde mate bouten indraaien.

Q: Wat is het verschil tussen de verschillende soorten accu’s: NiCd, NiMh en Li-ion?

A: NikkelCadmium-accu’s hebben last van het zogeheten 'geheugeneffect'. Dit houdt in dat wanneer de accu opgeladen wordt terwijl ie nog niet leeg is, de accu capaciteit verliest. Een nikkelmetaalhydride-accu heeft dit geheugeneffect niet. Je kan ze dus herladen, ook al zijn ze niet volledig leeg. Dat is een groot voordeel. Daar tegenover staat wel dat NiMH sneller leegloopt indien niet in gebruik. Dat is erg vervelend indien je het toestel slechts sporadisch gebruikt.
li-ion: lithium ion. Nieuwste soort. Helemaal geen geheugen effect. Energiedichtheid ligt ietsje hoger dan nimh. Loopt ook veel minder uit zichzelf leeg. Je kunt een machine met een Li-ion accu dus gerust een paar maanden wegleggen, en als je hem dan nodig hebt is de accu nog steeds mooi vol.

Q: Wat doet de impuls techniek bij de Metabo accuboormachines?

A: Door korte, gerichte slagimpulsen wordt bijv. het lastige centreren bij het boren in metaal of op tegels overbodig. Bovendien kunnen zelfs schroeven met beschadigde kop probleemloos worden losgedraaid, omdat de bit door de regelmatige slagimpuls steeds weer grip krijgt.

Q: Is een accuboormachine geschikt om in steen te boren?

A: Het is niet aan te raden met een gewone accuboormachine in (bak)steen te boren. Kleine gaatjes can 5-6mm zijn nog wel te doen, maar er moet veel kracht gezet worden, en de accu zal snel leeg zijn. Er zijn echter wel accu klopboormachines te verkrijgen. Deze zijn speciaal geschikt gemaakt om in steen te boren, door her slagmechanisme. Sinds kort zijn er ook accu boorhamers te verkrijgen, hiermee is het zelfs mogelijk om met een accumachine in beton te boren. De slagkracht (afhankelijk van de machine) is al te vergelijken met die van 230v machines.

Decoupeerzaag

Q: Waarvoor is de pendelstand op een decoupeerzaag?

A: Sommige decoupeerzagen zijn voorzien van een pendelmechanisme. In de pendelstand beweegt het zaagje niet alleen op en neer, maar ook naar voor en naar achter. Zo hapt het zaagje zich als het ware door het materiaal heen en dat maakt het zagen sneller en lichter. De intensiteit van dat pendelen is regelbaar, in 3 tot 6 standen. Maar omdat de zaagsnede beduidend grover wordt kun je voor het fijnere zaagwerk de pendelstand beter uit laten staan. Dat geldt ook als je harde materialen als metaal of kunststof gaat zagen.

Q: Wat houdt het Metabo Quick snelwisselsysteem in?

A: Bij de oudere en goedkopere decoupeerzagen werd het zaagje vastgeklemd met een schroef of inbusbout. Steeds meer machines hebben een snel-wisselsysteem, waarbij het zaagje verwisseld kan worden zonder extra gereedschap. Bij Metabo heet dit het “Metabo Quick snelwisselsysteem” bij Bosch het “SDS zaagwissel systeem” en bij Festool weer het Fast Fix systeem etc.

Q: Welke verschillende soorten zaagbladen zijn er te verkrijgen?

A:Het eindresultaat staat of valt met de kwaliteit van het zaagblad. Gebruik een zaagje dat geschikt is voor het te zagen materiaal (hout, metaal, aardewerk of kunststof). Per type zaagje kun je kiezen voor verschillende grofheid (aantal en grootte van de tanden). Vervang het zaagje op tijd, voordat het bot of krom is. Zaagbladen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden, zoals HCS (gereedschapsstaal) of HSS (snelsnijstaal). Soms zijn de zaagtanden voorzien van hardmetalen punten.

Q: Zijn er ook decoupeerzagen op accu te verkrijgen?

A: Ook decoupeerzagen zijn in snoerloze vorm verkrijgbaar. Zo'n accumachine is erg handig als er geen stopcontact in de buurt is. Bovendien kunt u zo nooit per ongeluk het netsnoer doorzagen.

Cirkelzaag

Q: Waarvoor dient een geleiderail?

A: Voor sommige merken zijn lange, aluminium geleideplaten te koop. Na bevestiging van een hulpstuk met 2 nokken op de cirkelzaag, kunt u deze over de geleideplaat schuiven. Doordat deze aan de onderzijde bekleed is met stroef rubber blijft hij op zijn plaats liggen; hij hoeft dus niet vastgeklemd te worden. Dat werkt wel zo snel.

Q: Voor welke merken is er een geleiderail te verkrijgen?

A: Op dit moment zijn er geleiderails te krijgen voor Makita, Metabo, Bosch, Dewalt, Hitachi, Protool en Festool Cirkelzaagmachines.

Q: Bij welke machines is een speciale adapter nodig i.c.m geleiderail?

A: De volgende merken hebben voor het gebruik van de cirkelzaag i.c.m een geleiderail een adapter nodig: Makita, Dewalt, Hitachi en Protool.

Q: Kunnen geleiderail aan elkaar gekoppeld worden?

A: Ja, er bestaan koppelstukken om twee of meer geleiderails aan elkaar te koppelen.

Q: Wat is het verschil tussen een parallelgeleider en een geleiderail?

A: Een parallelgeleider zit vaak al standaard bij de cirkelzaag geleverd. Hiermee kunnen rechte stroken uit een plaat worden gezaagd, echter is de breedte maar beperkt in te stellen (ongeveer tot 30cm).

Q: Wat zegt het aantal tanden van het cirkelzaagblad?

A: Hoe meer tanden een cirkelzaag heeft hoe fijner de zaagsnede zal zijn. Dus vooral bij precisiewerk is een zaagblad met veel tanden gewenst.

Q: Zijn er ook cirkelzagen op accu te verkrijgen?

A: Ja, er zijn ook van diverse merken cirkelzagen op accu te verkrijgen. Het is afhankelijk van de accucapaciteit (Ah’s), de hardheid en de dikheid van het materiaal hoeveel meter er op één acculading gezaagd kan worden.

Reciprozaag

Q: Wat is het verschil tussen een decoupeerzaag en reciprozaag?

A: De reciprozaag heeft meestal een sterkere motor die ook meer toeren maakt dan een gewone decoupeerzaag.
Daarbij komt dat een reciprozaag een veel langer zaagblad heeft, warmee dus dikkere materialen doorgezaagd kunnen worden.

Q: Waarvoor wordt een reciprozaag gebruikt?

A: De reciprozaag wordt gebruikt om takken door te zagen, of metalen buizen, of tijdens sloopwerkzaamheden om deurposten door te zagen, etc. Soms is het zaagblad flexibel, zodat een buis die uit de muur steekt, gelijk met de muur afgezaagd kan worden.

Q: Zijn er ook reciprozagen op accu te verkrijgen?

A: Ook reciprozagen zijn op accu te verkrijgen.

Haakse Slijper

Q: Welke slijpschijf moet ik in welke situatie gebruiken?

A: Slijpschijven zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen: voor doorslijpen van steen, doorslijpen van metaal, of afbramen van metaal. Ook zijn er staalborstels en lamellenschuurschijven voor de slijper leverbaar. Voor het slijpen in steen wordt steeds meer gebruik gemaakt van (door)slijpschijven van staal, waarop industriediamantkorrels zijn bevestigd, de zogenaamde diamantschijven. Deze schijven gaan veel langer mee dan de traditionele slijpschijven voor steen. Deze diamantschijven zijn daarnaast ook zeer geschikt om in beton te slijpen.