Inloggen
Klusmandje
   Gratis verzending vanaf € 60,-*              Vandaag verzonden indien op voorraad én voor 22:45 besteld              Same Day Delivery indien voor 11:00 besteld

Elektrische afrastering tegen wolven

Elektrische afrastering tegen wolven
Geplaatst op 25-3-2024 door Webshop ToolMax

Elektrische afrastering tegen wolven

In Nederland wordt de terugkeer van de wolf met gemengde gevoelens ontvangen. Enerzijds is het een teken van een herstellende natuur, anderzijds brengt het uitdagingen met zich mee voor veehouders. Wolven kunnen namelijk een bedreiging vormen voor vee. Een van de meest effectieve manieren om je vee te beschermen, is het gebruik van een elektrische afrastering. In deze blog duiken we dieper in op hoe een elektrische afrastering werkt, de voordelen ervan, en welke soorten er zijn.


Wat trekt wolven aan?

Om te begrijpen hoe we wolven kunnen weren, is het belangrijk om te weten wat ze naar bepaalde gebieden trekt. Wolven zijn voornamelijk op zoek naar voedsel. De aanwezigheid van een stabiele vodselbron is cruciaal voor het overleven van wolven. Gebieden met een hoge concentratie vee kunnen daarom aantrekkelijk zijn voor deze roofdieren. Daarnaast spelen dekking en toegankelijkheid van het gebied een rol. Om wolven buiten het gebied van vee te houden kun je een elektrische afrastering installeren.


Wat is een elektrische afrastering en hoe werkt het tegen wolven?

Een elektrische afrastering is een barrière die gebruikmaakt van elektrische schokken om dieren binnen een bepaald gebied te houden of juist buiten te houden. De afrastering bestaat uit meerdere draden die elektrisch geladen zijn. Wanneer een dier (of persoon) de afrastering aanraakt, krijgt het een elektrische schok, wat als afschrikmiddel dient. Wolven zijn intelligente dieren en leren snel van hun ervaringen. Een elektrische afrastering geeft een onaangename, maar niet dodelijke schok, waardoor wolven leren het afgeschermde gebied te vermijden. Het is belangrijk dat de afrastering juist is opgezet en voldoende spanning heeft om effectief te zijn tegen wolven.

Afrastering

Voordelen van schrikdraad

  • Een van de grootste voordelen van schrikdraad is de effectieve beveiliging die het biedt. Het is een afschrikmiddel voor zowel mensen als dieren die overwegen je terrein te betreden zonder toestemming. Dit maakt schrikdraad een ideale keuze voor het beveiligen van vee.
  • Voor boeren en veehouders biedt schrikdraad een efficiënte manier om vee binnen bepaalde grenzen te houden. Het helpt bij het voorkomen dat dieren weglopen of in gebieden komen waar ze niet horen. Aan de andere kant zorgt het ervoor dat roofdieren zoals een wolf, niet bij het vee kunnen komen. Dit maakt het beheer van vee een stuk eenvoudiger en zorgt ervoor dat je vee veilig blijft.
  • Schrikdraad staat bekend om zijn duurzaamheid en vereist relatief weinig onderhoud. Dit maakt het een kosteneffectieve oplossing op lange termijn. Het installeren van schrikdraad is een investering die zichzelf terugverdient door de jaren heen, dankzij de minimale onderhoudsvereisten en de effectiviteit van het systeem.


Soorten elektrische afrastering

Er zijn verschillende soorten elektrische afrastering verkrijgbaar. Het merk Gallagher biedt diverse afrasteringssystemen aan, zowel vaste als verplaatsbare omheiningen, om jouw vee veilig te houden. Ook is het mogelijk om jouw bestaande niet-geëlektrificeerde omheining, zoals draadgaas of houten hekken, te elektrificeren met enkele aanpassingen. Zo maak je jouw omheining in een handomdraai wolf-proof.


Advies voor het tegenhouden en afschrikken van wolven

Voor optimale bescherming dient de afrastering minstens 1,20 meter hoog te zijn, uitgerust met 5 tot 7 horizontale draden. Het is cruciaal dat de onderste draad niet meer dan 20 cm boven de grond hangt, zodat wolven er niet onderdoor kunnen sluipen. Voor een extra visuele afschrikking is het aan te raden, indien mogelijk, lint te gebruiken aan de bovenkant van de omheining. Het wapperende lint werkt als een visuele barrière die wolven nog meer afschrikt en hen ervan weerhoudt over de afrastering te springen.


Veelgestelde vragen

Zijn elektrische afrasteringen effectief tegen wolven?
Ja, elektrische afrasteringen zijn over het algemeen effectief in het afschrikken van wolven. De elektrische schok die ze afgeven, ontmoedigt wolven om de afrastering te passeren en beschermt zo het vee.
Is een elektrische afrastering schadelijk voor wolven?
Nee, de schok die wordt gegeven is onaangenaam, maar niet schadelijk. Het doel is om wolven af te schrikken, niet om ze te verwonden.
Hoe hoog moet een elektrische afrastering zijn om wolven buiten te houden?
Voor maximale effectiviteit moet een elektrische afrastering voor wolven minstens 1,2 meter hoog zijn. Dit voorkomt dat wolven gemakkelijk over de afrastering kunnen springen of klimmen.
Hoeveel kost een elektrische afrastering?
De kosten variëren afhankelijk van de grootte van het gebied dat je wilt afschermen en het type materialen dat je kiest. Over het algemeen is het een investering die zich op lange termijn terugbetaalt door de bescherming die het biedt.
Kan ik een elektrische afrastering zelf installeren?
Ja, met de juiste voorbereiding en materialen kun je zelf een elektrische afrastering installeren. Er zijn echter professionals die je hierbij kunnen helpen, vooral als je niet zeker bent van de beste aanpak.

Conclusie

De terugkeer van de wolf in Nederland brengt uitdagingen met zich mee, maar ook kansen voor het herstel van onze natuurlijke ecosystemen. Door gebruik te maken van schrikdraad, kunnen veehouders hun dieren effectief beschermen tegen wolven, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan de biodiversiteit. Het is een duurzame oplossing die, mits goed geïmplementeerd en onderhouden, zowel het vee als de wolven ten goede komt.


Wil je graag elektrische afrastering kopen? Bekijk dan hier ons uitgebreide assortiment aan elektrische afrastering:
Gallagher TurboLine lint 20mm blauw 200m  - 086306 086306
Gallagher ElectroMax afrasteringsdraad 2,65mm - 26kg - 600m - 069385 069385
Gallagher Gallagher Geïsoleerde Line Post 1,90m (4) - 742212 742212
Gallagher S400 schrikdraadapparaat solar - 12V/4,0J  - 361307 - 361307

Klusmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen